Saç Kökü İltihabı Hakkında Merak Edilenler
Saç kökü iltihabı, enfeksiyona bağlı olarak kafa derisinin zarar görmesi durumudur. Klinik olarak bu durum foliküler balı bir püstül oluşturan, saç folikülünün duvarı ve ostisi içinde inflamatuar hücrelerin varlığı olarak tanımlanmaktadır. İltihaplanmanın oluşumuna bakteriler, mantarlar, virüsler ve mikroorganizmalar neden olabilir. İltihaplı kafa derisi kıl köklerinde sivilce veya beyaz başlı sivilce görünümüne sahip küçük pütürlerden oluşmaktadır. İltihaplı kafa derisi çok kaşıntılı ve ağrılı hale gelebilir. Özellikle ön saç çizgisinde kırmızılıklarla kendini göstermektedir. İltihaplanmanın temel sebebi bulunduktan sonra kıl kökü iltihabı hızlıca iyileştirilebilir.
Saç Kökü İltihabı Belirtileri Nelerdir?
Folikülit olarak tanımlanan saç kökünün iltihaplanması durumu, kafa derisinde küçük kabuklu yumruların oluşmasına neden olur. Kırmızı, beyaz veya sarı renkli olabilir. Tüm bunlara ağrı, kaşıntı, şişme ve irin eşlik edebilir.
Saç Kökü İltihabına Ne Sebep Olur?
Saç kökünün iltihaplanması genellikle stafil bakteriler veya mantarlardan kaynaklanmaktadır. Bakteriler ve mantarlar, enfeksiyonu olan bireyle vücut teması yoluyla bulaşabilmektedir. Havlu, sabun veya enfeksyionu olan biri tarafından kullanılan giysiler, kişisel eşyalar ya da hijyen ürünleriyle temasa geçmeniz bakteri veya mantar kapmanıza sebep olabilir. Öte yandan kıl kökü iltihaplanmasını tetikleyen risk faktörleri arasında:
- cildinizi tahriş edecek şapka veya kask takmak,
- tıraştan kaynaklanan cilt yaralanmaları,
- aşırı terlemeden sonra duş almamak,
- zayıflamış bir bağışıklık sistemine sahip olmak.
Saç Kökü İltihabı Nasıl Teşhis Edilir?
Foliküliti teşhis etmek için doktorunuz cildinizin iltihaplanan veya tahriş olan bölgelerini detaylı olarak inceleyecektir. Doktorunuza şunları söylemeyi unutmayın:
- kafa derinizin ne zamandır şişkin olduğunu,
- yaşadığınız diğer belirtileri,
- daha önce kıl kökü iltihabı yaşayıp yaşamadığınız.
Doktorunuz tüm bu bilgiler doğrultusunda kafa derinizi muayene ederek foliküliti kolayca teşhis edebilir. Bazı durumlarda tanının kesin konulabilmesi için bir dizi test uygulamaları ve biyopsi istenebilir.
Saç Kökü İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?
Kıl kökü iltihabı genellikle hafif semptomlara sahip küçük belirtiler içermektedir. Ancak ateş, yayılan döküntü ve irin dolu kabarcıklarınızla beraberinde cilt tahrişiniz varsa tıbbi yardım almayı ihmal etmeyin. İltihaplanmanın şiddetine göre doktorunuz reçeteli veya reçetesiz ilaçlar önerebilir.