Son zamanlarda duş sonrası yere dökülen saç tellerinin arttığını mı fark ettiniz? ya da saçınızı taradıktan veya fırçaladıktan sonra yoğun bir saç kılıyla mı karşılaşıyorsunuz? Öyleyse sizde saç dökülme problemi yaşıyor olabilirsiniz. Neyse ki endişelenmenize gerek yok. Saç dökülme problemleri genellikle altta yatan sebeplere bağlı olarak eski yoğunluğuna ve gücüne kavuşabilir. Tek yapmanız gereken, saçlarınızın dökülmesine neyin sebep olduğunu bulmak ve zaman kaybetmeden eski saçlarınıza kavuşmanıza yardımcı olacak farklı yöntemleri denemeniz olacaktır. Saç dökülmesi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için yazımızın devamını okumanızı öneririz. İşte saç dökülmesi hakkında bilmeniz gerekenler…
1. Normal bir insan, günde ortalama 100 ile 150 tel arasında saç kaybı yaşamaktadır. Son derece doğal görülen bu durum, saçlarınızın döküldüğünün veya kelliğe sebep olacağının bir göstergesi değildir. Eğer ki saçlarınızın önemli ölçüde inceldiğini ve azaldığını fark ediyorsanız bu durum saç dökülmesi problemiyle karşı karşıya olduğunuzun en büyük göstergesidir.
2. Bazı insanlarda görülen mevsimsel saç dökülmesi sorunu, melatonin ve prolaktin seviyelerinin saç döngüsünü değiştirebilecek anormalliklerden kaynaklandığını göstermektedir. Yaz aylarında saçların yoğun güneş ışığına maruz bırakılması bu durumun en yaygın örneğidir.
3. Saçlar doğal bir protein olan keratin den oluşmaktadır. Beslenme programınızın protein bakımından yüksek olması, saçların güçlü ve parlak bir görünüme sahip olmasına olanak sağlamaktadır. Et, balık ve yumurta gibi besinler saçın beslenmesine yardımcı olan temel gıdalar arasındadır.
4. Diyet uygulamalarınız mineral ve vitaminler açısından zengin olmalıdır. A, B, C ve E vitaminler ile demir, çinko, bakır, magnezyum ve selenyum bakımından zengin gıdalar tercih etmek, saçın uzamasını hızlandırmaktadır.
5. Kafa derisinin tırnaklarla bastırılarak kaşınması, saç köklerine zarar vererek saç büyümesini önemli ölçüde etkileyebilir.
6. Saçınızı güçlü ve sağlıklı tutmak için düzenli olarak yıkamalı, bakım uygulamalarını gerçekleştirmelisiniz. Temiz kafa derisi, saçların daha kolay uzamasına yardımcı olurken kirli kafa derileri gözeneklerin kapanmasına ve mikropların kafa derisine yapışmasına neden olabilir.
7. Saçlarınızı sıcak su yerine ılık suyla yıkamalısınız. Çok sıcak suyla yıkanan saçlar kafa derisinin terlemesine ve saçlarda travmaya neden olabilir. Öte yandan kafa derisinin pH’ının nötr kalmasına yardımcı olacak doğal şampuanlar kullanmaya özen göstermelisiniz.
8. Saçların her sabah ve akşam 1-2 dakika taranması, saç derisi üzerindeki dolaşımı uyararak saçların uzamasına yardımcı olur. Aynı zamanda saçın yıkanmasının ardından saç derisine hafif masaj uygulamak, kan dolaşımını hızlandırır.
9. Erkeklerde görülen kalıcı kellik durumları bazen yüksek strese, düşün benlik saygısına, cinsel dürtü azalmasına hatta depresyona neden olabilir. Çoğu erkek saç dökülmesi problemi yaşadığını fark ettiğinde güven kaybı hissetmektedir.
10. Stres, saç dökülmesine neden olabilecek büyük bir problemdir. Çoğu kez geçici dökülmelere neden olsa da bazen kalıcı kelliğe yol açabilir. Stresin saç dökülmesine sebep olmasının nedeni, saç foliküllerinin büyüme döngüsünü kesintiye uğratmasıdır.
11. Saç dökülmesi tedavisinde uygulanan minoksidil losyonlar veya finasterid gibi tıbbi ilaçlar, kafa derisinde ve ciltte tahrişlere neden olabilir. Nadiren de olsa saç rengini ve dokusunu değiştirebilir. Öte yandan ereksiyon problemi veya meme ucu hassasiyeti görülebilir.
12. Saç çekme problemi olan kişiler, ilerleyen süre zarfından saç dökülmesi yaşayabileceği gibi aynı zamanda kalıcı kelliğe de sebep olabilir. Çekiş alopesi olarak adlandırılan bu durum, aynı zamanda sıkı saç örgüleri, at kuyrukları ve lastikli tokalardan da kaynaklanmaktadır.
13. Hormon seviyelerindeki değişiklikler, kafa derisi enfeksiyonları veya strese bağlı üzüntü ve ani şoklar saç dökülmesine sebep olabilir. Bu gibi durumlara bağlı olarak ortaya çıkan saç dökülmeleri çoğu kez kalıcı değildir.
14. Erkeklerde görülen saç dökülmesi problemi genellikle yirmili yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Kelleşme süreci ise 15 ile 25 yıl kadar sürmektedir. Ellili yaşlara gelindiğinde saçın büyük bir kısmı dökülmektedir.
15. Erkeklerde görülen saç dökülmeleri genellikle genlerden kaynaklanmaktadır. Eğer ki zayıf saçlara veya kel bir kafaya sahip babanız ya da büyük babanız varsa, muhtemelen zayıf veya kel bir kafaya sahip olmanız daha yüksektir. Kadınlarda görülen saç dökülmesinin en büyük sebebi ise menopoz sonrası saçlarda meydana gelen incelmeler ve polikistik over sendromu gibi hormonal hastalıklardan kaynaklanmaktadır.